44. Kauha-Loppet sön. 17.2.2019 i Muurahainen kl. 10 (60 km) och kl. 11 (30, 20 och 10 km). Klassisk skidstil.

Navigeringsadress för start- och målpunkten i Muurahainen (f.d. Naturcentralen):
Honkajoentie 785, 61960 Kyrönlatva (ca 40 km söder om Kauhajoki centrum, väg 44)

Kauha-Loppet
I Kauha-Loppet deltar skidentusiaster från över hundra orter runt om i Finland och också några från utlandet. Serier för olika ålderklasser och tidtagning står till buds för de aktiva skidlöparna. Tack vare det stora intresset på olika håll i landet presenteras Kauha-Loppet även på Suomen Maastohiihto rf:s webbsidor http://www.hiihtoliitto.fi/maastohiihto/kilpailutoiminta/massahiihdot  och i dess tävlingskalender www.hiihtokalenteri.fi.

Så som i övriga skidlopp för de stora massorna, åker den största delen av deltagarna i ett lugnt tempo. Man kan också välja att delta utan tidtagning. Kauha-Loppet är samtidigt både tävling och längdåkning utan tidtagning. De snabbaste tävlarna startar i främre raden och de långsammare längre bak.
 
Kauha-Loppet är känt för sina omsorgsfullt förberedda skidspår. Ibland utsätter naturen arrangörerna för stora påfrestningar, men efteråt minns man främst det som varit roligt. Skidåkning är ett nöje för såväl skidåkarna som arrangörerna. Flera av arrangörerna, i synnerhet de från byn Muurahainen, har varit med varje år sedan fyra decennier.
 
Kauha-Loppet präglas av den storslagna naturen i Lauhanvuori nationalpark. Lauhavuori, beläget 231 m ovanför havsytan, får ett rikligt snötäcke. På dess frodiga krön ligger snön ofta i drivor som i en sagoskog och de vida sluttningarna ser ut som ett miniatyr-Lappland.
 
Priser, Resultat
Alla deltagare i Kauha-Loppet får en specialmedalj vid målgången. Dessutom lottas flera värdefulla priser ut bland deltagarna. De 3-5 bästa skidåkarna i varje tävlingsklass får ett pris och den snabbaste på 60 km kungssträckan får ett hederspris separat. De snabbaste i varje tävlingsklass får sina pris direkt efter målgången. Resultaten publiceras i Kauhajoki-tidningen och på webbsidan http://www.kauhajoki.fi/kauhajoki-hiihdot eller http://www.kauhahiihto.fi