PRESSMEDDELANDE 1.2.1018

Aihealue:

Även soppa, musik och händelser för barnen
43. Kauha-hiihto 18.2

Till ära för 150-årsfirande Kauhajoki kommun ordnar Kauha-hiihto rf en skiddag med alla läckerheter i naturcentret Muurahainen. Förutom de klassiska långloppen på skidor har barnen ett eget evenemang och gratis soppa bjudes åt alla på plats. Starten för 60 km går kl. 10 och för de kortare (30, 20 och 10 km) kl. 11 samt för barnen kl. 11.15.

Barnens skidlopp

Barnens lopp är gratis, klasserna 4, 6 och 8 år. De korta spåren går runt naturcentret och längs spånbanan. Anmälan på plats. Alla deltagare får ett omnämnande i mål, saft, tid, minnesmedalj och mera skidinspiration av sina upplevelser. I naturcentret upplevs känslan av en idrottsfest under morgonen då hundratals skidåkare från hela landet anländer och förbereder sig för start. Mitt i vimlet dras de unga med i feelingen och ger tro på en skidframtid åt föräldrarna. Även levande musik höjer stämningen.

Anmälan till de längre sträckorna

En elektronisk anmälningsblankett på Kauha-hiihtos hemsidor ledsagar anmälningen och betalningen på webbanken. Förhandsanmälan pågår tom fredag 16.2 kl. 19. I Virkku kan man även förhandsanmäla sig på plats under fredagen kl. 15-17.

Vi önskar nya skidåkare välkomna till familjeskidningen. Där kan nya förmågor fortsätta föräldrars och mor-/farföräldrars traditioner. Till familjeskidningen är det enklast att anmäla sig på plats då avgiften är densamma som på förhandsanmälan.

De som förhandsanmält sig får sina numror vid startplatsen. Efteranmälan kan ske på morgonen från kl. 7.30 och senast en timme före start.

Spåren i mini-Lappland i skick

Varumärke för Kauha-hiihto har varit välpreparerade spår. Denna vinter har vi fått bra med snö och prognoserna säger att vintern fortsätter. Talkomänniskorna har varit flitiga redan under barmarkstider med att göra trummor och annat i skick. Banmästare Antti Köykkä har gjort grunden på spåren sedan första snön föll. Banan har också preparerats med pistmaskin så att spåret blivit brett och stadigt.

Kauha-hiihto har arrangerats sedan 1976 så terrängen kring Lauhanvuori är redan för många bekant. För arrangörerna är förutsättningarna i Lauha goda då spåret i huvudsak går längs vandringsleder eller gamla skogsbilvägar. Den storslagna och glesbevuxna terrängen ger en känsla av Lappland. Uppe på kalotten ger det tjocka snötäcket och den gamla skogen en riktig naturupplevelse liksom strandterasserna, stengärdsgårdarna, källorna och källbäckarna.

FSF:s masskidning, BotniaVasan och seedning till Vasaloppet

Kauha-hiihto är traditionellt med i finska skidförbundets masskidningar och får på det viset nationell synlighet. Färskare är vänsamarbetet med BotniaVasan som skidas en vecka tidigare i Vörå. Tack vare detta samarbete är Kauha-hiihto också numera ett seedningslopp till det berömda Vasaloppet i Sverige, vilket intresserar den aktive skidåkaren. Dessa kommer till Kauha-hiihto från över 100 olika kommuner samt även från utlandet.

Gratis soppa

Till alla som skidar, hjälper till, eller ser på bjuds på soppa från en soppkanon samt på vatten på gårdsplanen. Då kanonen laddas full kommer det 500 – 600 portioner soppa. 150-årsfirandet engagerade Kauha-hiihtos arrangörer till detta. Inne i stugan sköter byaföreningen som vanligt kantinen där man kan få kaffe och något smått att tugga på.

Service för skidor och skidåkare

Båda sköts bra om i Kauha-hiihto. Kauhajoen Karhus skidskyttesektions rutinerade vallare lägger fästvalla åt hugade med SkiGo vallor. Denna service är gratis. Till anmälningsavgiften hör också mångsidigt tilltugg vid Lauhan kämppä och Rumakivi. I målet väntar en medalj, en kram, saft, bastu och varm soppa.

På söndagen servas skidåkarna av hela byn Muurahainens befolkning och hjälp kommer även från Kauhajärvi, Hyyppä och hela Kauhajoki. Under skiddagen är stämningen på topp vilket både ivriga skidåkare och flitigt talkofolk gärna minns.

Nästan hundra i arrangörsstaben

Ännu på torsdagen innan loppet hålls en slutpalaver i Muurahainen. Loppet ordf. Pekka Lammi och sekr. Paula Kallionpää får gå igenom en lång lista med olika ansvarsfunktionärer. Till denna stora skidhändelse behövs mycket frivillig arbetskraft. Mest folk behöver servicechef Tapio Lintulahti till saftkontrollerna så att alla från tätskidåkare till sista man skall få varm dryck, russin, gurka, välling och bröd. En bra service i terrängen är självklart i ett dylikt lopp och hjälper till för att orka genomföra det långa loppet med den belastning som det innebär.

Deltagarna i Kauha-hiihto kan även i år skida genom fotoporten och till minne få bilden som Kauhajoen Kamerseura tar. Kameraklubben fotograferar hela evenemanget på olika ställen aktivt varje år. Bildsamlingar och videon finns att se på loppets hemsidor.