LAUHANVUORI PELASTAA TAAS KAUHA-HIIHDON

Aihealue:

Uskomatonta mutta totta

LAUHANVUORI PELASTAA TAAS KAUHA-HIIHDON

Peltoaukeita katsoessa ei uskoisi, että talvi on säilynyt maakuntamme pienois-Lapissa Lauhanvuoren kansallispuistossa. Siellä läntisen Suomen korkeimmalla paikalla hiihdetään kuin hiihdetäänkin 42. Kauha-Hiihto ensi sunnuntaina 19.2.

Luonnon ilmaispalvelut eivät kuitenkaan ole täysin riittäneet Lauhassakaan. Ratamestari Antti Köykkä on saanut useina päivinä ison joukon talkoomiehiä avukseen, jotta vähälumiset kohdat on saatu lumitettua. Metsien varvikoissa ladut on saatu on saatu olosuhteisiin nähden hyvään kuntoon. Pääosin reitti kulkee kuitenkin Lauhassa risteilevien teitten pohjia ja polku-uria pitkin. Niihin Antti on voinut ajaa ilman lisätöitä hienot ladut jo pitkään, todistavat myös hiihdon pj. Pekka Lammi, siht. Paula Kallionpää, ratatöissä ahkeroinut Heikki Valli ja tiedottaja Jussi Kleemola.

Pitkä matka nyt 45 km, muut matkat 10, 20 ja 30 km

Sen verran on täytynyt antaa periksi olosuhteille, että 30/60 km:n lenkki Lauhanvuoren länsirinteille on täytynyt jättää pois. Siellä latupohjista tulee vähän lumen oloissa liian työläitä kookkaan varvuston vuoksi. Mutta 20 km:n lenkki Lauhan yli on saatu hyvien latupohjien ja kökkämiesten työn ansiosta kelpo kuntoon. Laelta lasketaan nyt Spitaalijärven kautta paluumatkalle ja ihan lopussa on haettu pieni oikaisu, jotta voidaan ohittaa vanhan metsän vähäluminen pätkä.

Pisin matka tulee nyt 45 km mittaiseksi, kun 20 km lenkki kierretään kaksi kertaa ja lisäksi perhelenkin latua viisi km. Perhelenkki 10 km ja 20 km ovat parista pienestä reittimuutoksesta huolimatta pituudeltaan lähes ennallaan. 30 km matkalla hiihdetään ensin 20 km lenkki ja sen päälle perhelenkki. Matka lyhenee muutaman kilometrin.

Kun loppusilaus tehdään vielä alkuviikon föhn-lämmön väistyttyä, on hiihtojuhla valmis alkavaksi. Kauha-Hiihtoa on järjestetty yli neljä vuosikymmentä, joten sille on ehtinyt tulla runsaasti ystäviä ympäri Suomen yli 100 paikkakunnalta. Pisimmän matkan 45km lähtö tapahtuu klo 10 ja muut matkat (30 km, 20 km ja 10 km) tuntia myöhemmin klo 11.

Lähtöpaikka

Vain lähtöpaikan suhteen voi tulla uudelleen järjestämistä. Muurahaisen ent. Luontokeskuksen tiloissa hoituu aamulla edelleen jälki-ilmoittautuminen ja ennakkoon ilmoittautuneet saavat numeronsa. Samoin Muurahaisen kyläyhdistyksen kahvi- ja ruokakanttiini toimii siellä entisen tapaan ja sauna on lämmin hiihdon jälkeen. Itse lähtö on ehkä kuitenkin parasta siirtää hieman lähemmäksi Lauhaa paikkaan, josta päästään jo lähtöryhmityksessä hyviin lumioloihin.

Lumisateet ennen hiihtoa voivat kuitenkin vielä muuttaa tilanteen niin, että lähtökin voi tapahtua totuttuun tapaan Luontokeskuksen vierestä. Autojen parkkialue on entisessä paikassa Luontokeskuksen tuntumassa. Parkkipaikalta pääsee hiihtämällä lähtöön, jos se siirretään ylemmäksi.

Lähtöpaikka ratkaistaan keskiviikon talkoopäivän jälkeen. Asiasta ehditään kertoa vielä lehdissä ja hiihdon nettisivuilla.

Suksien ja hiihtäjien huolto

Molemmat huolletaan Kauha-hiihdossa hyvin. Kauhajoen Karhun ampumahiihtojaoston kokeneet voitelijat laittavat pidon halukkaille Startin voiteilla. Tämä on ilmainen palvelu. Osanottomaksuun kuuluu myös Lauhan kämpän ja Rumakiven huoltoasemien monipuoliset eväät. Maalissa hiihtäjiä odottavat mitali ja halaus, mehu ja sauna. Kanttiinista voi ostaa myös kunnon keittoruokaa.

Sunnuntaina hiihtäjiä palvelee koko Muurahaisen kylän väki, ja apuja tulee Kauhajärveltä, Hyypästä ja koko Kauhajoelta. Hiihtopäivässä on erityistä hienoa tunnelmaa, jota muistelevat mielellään niin reippaat hiihtäjät kuin ahkerat talkoolaiset.

Ilmoittautuminen

Uusi kätevä ilmoittautumisjärjestelmä on otettu käyttöön jo viime vuoden Kauha-Hiihdossa. Sen avulla on helppo ilmoittautua omaan sarjaan sähköisellä lomakkeella Kauha-Hiihdon nettisivuilla ja maksaa nettipankissa. Ennakkoon ilmoittautuminen vielä kahta päivää ennen hiihtoa (17.2. klo 18 asti) on Kauha-Hiihdon joustava perinne. Myös ulkomailta maksaminen onnistuu. Paikan päällä voi ilmoittautua entiseen tapaan perjantaina klo 14-18 Virkussa ja hiihtoaamuna lähtöpaikalla Muurahaisissa. Perhehiihtoon toivotetaan tervetulleiksi uusia hiihtoperinteen jatkajia vanhempineen ja isovanhempineen. Siihen on kätevintä ilmoittautua lähtöpaikalla.


kuva 1: Talkoomiehiä tarvitaan paikka paikoin siellä, missä puut ovat suuria ja maassa suuria varpuja. Kuvassa Seppo Valli, Tuomo Ketola, Heikki Taimi ja ja Heikki Valli Lauhan rinteillä

kuva 2: Enimmäkseen reitti kulkee hyvillä pohjilla, joissa latu on kuin rautatietä