LEHDISTÖTIEDOTE 1.2.2018

Aihealue:

Myös soppaa, soittoa ja lasten tapahtuma
43. KAUHA-HIIHTO 18.2.

Kauhajoen kunnan 150-juhlavuoden kunniaksi Kauha-Hiihto ry järjestää hiihtopäivän Muurahaisen Luontokeskuksessa kaikilla herkuilla. Perinteisten pitkien hiihtojen lisäksi lapsille on oma tapahtuma ja ilmainen keitto tarjotaan kaikille paikan päälle saapuneille. Lähtö 60 km matkalle tapahtuu klo 10, lyhyemmille taipaleille (30, 20 ja 10 km) klo 11 ja lasten hiihto alkaa klo 11.15.

Lasten hiihto

Lasten hiihdossa ei ole osanottomaksua, sarjat ovat 4, 6 ja 8v. Lyhyet ladut kiertävät Luontokeskuksen kentällä ja pururadalla. Ilmoittautuminen tapahtuu paikan päällä. Kaikki osanottajat saavat maalissa kuulutuksen, mehun, ajan, muistomitalin ja kokemuksestaan lisää intoa hiihtämiseen. Luontokeskuksessa on pitkin aamua hieno urheilujuhlan tunnelma, kun sadat hiihtäjät eri puolilta maata saapuvat paikalle ja valmistautuvat lähtöön. Kaiken sen kuhinan keskellä nuorimmat hiihtäjäntaimet pääsevät mukaan fiilikseen, ja antavat vanhemmille puolestaan uskoa hiihtoharrastuksen tulevaisuuteen. Elävä musiikki luo lisää tunnelmaa.

Ilmoittautuminen pitkille matkoille

Sähköinen ilmoittautumislomake Kauha-Hiihdon nettisivuilla ohjaa ilmoittautumiseen ja maksamiseen verkkopankissa. Ennakkoilmoittautuminen jatkuu perjantaihin 16.2. klo 19 saakka. Paikan päällä voi ilmoittautua ennakkoon entiseen tapaan perjantaina klo 15-17 Virkussa.

Perhehiihtoon (10 km) toivotetaan tervetulleiksi uusia hiihtoperinteen jatkajia vanhempineen ja isovanhempineen. Siihen on kätevintä ilmoittautua lähtöpaikalla, sillä maksukin siihen on sunnuntaina sama kuin ennakkoon ilmoittautuneilla.

Ennakkoon ilmoittautuneet saavat lähtönumeronsa lähtöpaikalla. Jälki-ilmoittautuminen onnistuu hiihtoaamuna Muurahaisissa klo 7.30 lähtien ja viimeistään tuntia ennen starttia.

Pienois-Lapin ladut kunnossa

Kauha-Hiihdon tavaramerkkinä ovat olleet huolella tehdyt ladut. Tänä talvena lunta on taas saatu hyvin ja sääennusteet lupaavat kunnon talven jatkuvan. Talkoomiehet ovat ahkeroineet jo sulan maan aikana rumpuja kuntoon ja ratamestari Antti Köykkä on pohjustanut reittejä ensilumista alkaen. Reitti on ajettu myös latukoneella, joten urasta on saatu leveä ja kestävä.

Kauha-Hiihtoa on järjestetty vuodesta 1976, joten Lauhanvuoren kansallispuiston vaihtelevat maisemat ovat tulleet monille jo tutuiksi. Hiihdon järjestäjille olot Lauhassa ovat hyvin suotuisat, sillä latu-urat voidaan vetää pääosin retkeilyreiteille ja vanhojen metsäteitten urille. Maaston suuripiirteiset muodot ja alarinteitten karut harvapuustoiset metsät luovat Lapin tunnelmaa. Lakikalotin runsas lumipeite ja rehevä vanha metsä rikastuttavat alueen luontoa ja ovat rinteitten rantaterassien, kivijatojen, lähteitten ja lähdepurojen kanssa sen arvokkainta osaa.

SHL:n massahiihdot, BotniaVasan ja luokittelu Vasaloppetiin

Kauha-Hiihto on jo perinteisesti mukana Suomen Hiihtoliiton massahiihdoissa ja saa sen kautta valtakunnallista näkyvyyttä. Uudempaa on ystävyyshiihtotoiminta viikkoa aiemmin Vöyrillä

järjestettävän BotniaVasan kanssa. Sen myötä Kauha-Hiihdon 60 km on Ruotsin kuuluisan Vasaloppetin luokitteluhiihto, mikä kiinnostaa aktiiviharrastajia. Heitä tuleekin Kauha-Hiihtoon sadasta kunnasta eri puolilta Suomea ja muutamia ulkomailta.

Ilmainen keitto

Kaikille hiihtojuhlaan hiihtäjinä, huoltajina tai katsojina osallistuville tarjotaan ilmainen jauhelihakeitto soppatykistä ja juomaksi vettä Luontokeskuksen pihamaalla. Tykki ladataan täyteen niin, että siitä saa lämmintä keittoa 500-600 annosta. Tähän Kauha-Hiihdon järjestäjiä innosti kunnan 150-juhlavuosi. Sisätiloissa Muurahaisen kyläyhdistys pitää entiseen tapaan kanttiinia, josta voi ostaa kahvia ja pikkupurtavaa.

Suksien ja hiihtäjien huolto

Molemmat huolletaan Kauha-hiihdossa hyvin. Kauhajoen Karhun ampumahiihtojaoston kokeneet voitelijat laittavat pidon halukkaille Skigon voiteilla. Tämä on ilmainen palvelu. Osanottomaksuun kuuluu myös Lauhan kämpän ja Rumakiven huoltoasemien monipuoliset eväät. Maalissa hiihtäjiä odottavat mitali ja halaus, mehu, sauna ja lämmin keitto.

Sunnuntaina hiihtäjiä palvelee koko Muurahaisen kylän väki, ja apuja tulee Kauhajärveltä, Hyypästä ja koko Kauhajoelta. Hiihtopäivässä on erityistä hienoa tunnelmaa, jota muistelevat mielellään niin reippaat hiihtäjät kuin ahkerat talkoolaiset.

Järjestelyissä lähes sata

Vielä hiihtoa edeltävänä torstaina on järjestäjien viimeistelypalaveri Muurahaisissa. Hiihdon pj. Pekka Lammi ja siht. Paula Kallionpää saavat mennä läpi pitkän tehtäväluettelon eri vastuuhenkilöiden kanssa. Suuren hiihtotapahtuman järjestelyissä tarvitaan paljon vapaaehtoistyötä. Eniten talkoolaisia tarvitsee huollosta vastaava Tapio Lintulahti huoltoasemille, jotta kaikki ensimmäisestä viimeiseen hiihtäjään saavat lämpimän juoman, rusinat, kurkut, velliä ja leipää. Hyvä huolto maastossa onkin laturetken ylellisyyttä, ja auttaa jaksamaan pitkän suorituksen rasitukset.

Kauha-Hiihdon osanottajat voivat myös tänä vuonna hiihtää kuvausportin läpi ja saada Kauhajoen Kameraseurasta kuvan muistoksi. Kameraseura kuvaa vuosittain koko tapahtumaa eri pisteissä aktiivisesti. Kuvakokoelmia ja videoita on nähtävänä hiihdon nettisivuilla.